BEBEKLERİN TEMİZLİĞİ VE BAKIMI

on 20080407

Gebelik sırasında takipleri aksatmadınız. Beslenmenize dikkat ettiniz ve vitaminlerinizi kullandınız. Sonunda sağlıklı ve hiç kuşkusuz sevimli bir bebeğiniz oldu. Fakat şimdi ne olacak? Bebeğin bakımı için doğal olarak çocuk doktorunuzdan bilgiler alabilirsiniz ama artık işlerin çoğunu siz yapacaksınız. Bebeğiniz çok kısa bir zamanda gözleriyle sizinle bağlantı kurmaya çalışacaktır. Bebekler çevreden gelen birçok etkenden olumlu yada olumsuz etkilenir. Bu yüzden bebeğiniz için mutlu ve sıcak bir ortam yaratmaya çalışın.

İlk yapmanız gereken bebeğin kalacağı odanın düzenlenmesidir. Bunun için olanaklarınıza göre ayrı bir oda düzenlenebileceği gibi, erişkinlerin kullandığı bir oda da kullanılabilir. Bu oda temiz, rahat ve düzenli olmalıdır. Oda sıcaklığı mevsim ne olursa olsun yaklaşık 20 santigrat derecede tutulmalıdır. Bebeğe rahat ve kullanışlı bir yatak hazırlanmalıdır. Bu oda içinde bebek için sıklıkla kullanılacak battaniye, çarşaf, çocuk bezi, banyo küveti, bebeğin kıyafetleri ve sağlık için gerekli olan termometre, ilaçlar gibi eşyalar bulundurulmalıdır. Böylece bebek evin bölümleri arasında gereksiz yere taşınmaz.Bebeğiniz 3 aylık oluncaya kadar başını dik olarak tutamaz. Bu yüzden bebeğin başı yatağından kaldırılırken ve taşınırken elle desteklenmelidir. Baş sürekli gövdeden yukarıda olmalıdır. Kollar ve bacaklar ise serbest bırakılmalıdır.

Bebeğin vücut temizliği hastalıklardan korunma açısından çok önemlidir. Bebeğin bakımı ve temizliğinden önce eller mutlaka sabunla yıkanıp kurulanmalıdır. Bebekte hastalık yapan mikropların çoğu erişkinlerden bebeğin temizliği sırasında geçer. Bebeğin altı kirlenmişse temiz ve düz bir yere yatırılarak altı açılır. Çocuk bezi de açılır ve bebeğin altı gerekirse ılık su ile yıkanır ve hemen kurulanır. Bu sırada bebeğin cildinin bakımı için krem, losyon veya yağ da kullanılabilir. Bebeğin altı gerektiği zaman temizlenmezse veya hassas cildi olan bebeklerde pişikler oluşabilir. Bebeğin altı temizlendikten sonra doktorunuzun önerdiği kremler sürülürse ve hemen bez bağlanmayıp açık tutulursa pişik sıklığı azalır. Zamanımızda daha sıhhi ve kullanışlı olduğundan hazır bebek bezleri kullanımı yaygındır. Bu bezlerin bebeğin cinsiyetine ve yaşına uygun tipleri alınmalıdır.

Bebek banyosu sabah doyurmadan önce veya gece yatırmadan önce yaptırılmalıdır. Doğduktan sonra göbek bağı düşmemiş bebeklerin banyodan hemen sonra kurulanması ve göbek pansumanı yapılması koşuluyla küvette banyo yapılmasında bir sakınca yoktur. Banyo yapılacak oda sıcak olmalıdır. Bebek banyosunun özel olarak satılan plastik küvetlerde yapılması uygun olacaktır. Su sıcaklığı 36-37 santigrat derece olmalıdır. Su sıcaklığı basit olarak dirsek suya sokularak anlaşılabilir. Su sıcaklığı dirseği yakmayacak düzeyde olmalıdır. Bebek başı su dışında olacak biçimde su içine yatırılır. Bebek şampuanı ile sünger kullanılarak cilt zedelenmeden yumuşak bir biçimde temizlenir. Cinsiyet organları en son temizlenir ve bebek sudan çıkarılıp temiz bir havlu ile kurulanır. Bebeği kesinlikle su içinde veya sıcak su kaynakları yakınında yalnız bırakmayın.

3 yorum:

Şükrü Yılmaz dedi ki...

Selam Hayırlı Günler Sağlıklı Neşeli ve bereketli güzel bir gün Geçirmenizi temenni ederim. sevgiyle saygıyla vede sağlıkla mutlu esen kalın Allaha emanet olun,Sevgi ve Saygılarımla

Ellerinize ve yüreğinize sağlık güzel paylaşımınıza teşekkür ederim .bebek sağlığı çok önemli onlar bizlerin geleceği ve teminatıdır bebekler evlerimizin neşe kaynagıdır. başarılarınızın devamını dilerim.

Şükrü Yılmaz
Antaka-Hatay

http://sukruyilmaz.net
http://sukruyilmaz.blogcu.com

BENİ BİLEN Mİ VAR

Karanlıklarıma ışık benim
Sesime ses verenim
Bakmadan beni görenim
Gönül gözlü yarim mi var?

Dağlarıma gelir bahar
Gönlüm bir ahuya coşar
Filizlerim çiçek açar
Koklayacak yarim mi var?

Söylerim söz, geri döner
El yüzüme bakıp güler
Yakarsa ateşim, beni yakar
Benim için yanan mı var?

Yanlızlığıma yoldaş benim
Arkam ırkın soydaş benim,
Aşık benim maşuk benim
Beni benden iyi bilen mi var?

Alıntı:Yucel Unal
http://www.siirevim.com/siir/siir-17260

elay dedi ki...

s.a.hayırlı sabahlar arkadaşım.cuman mübarek olsun.a.e.o.

Şükrü Yılmaz dedi ki...

Selam Hayırlı Günler Sağlıklı Neşeli ve güzel bir Hafta sonu Tatili Geçirmenizi temenni ederim. sevgiyle saygıyla vede sağlıkla mutlu esen kalın Allaha emanet olun,Sevgi ve Saygılarımla

Şükrü Yılmaz
Antaka-Hatay

http://sukruyilmaz.net
http://sukruyilmaz.blogcu.com

AŞKA SEVDALANMA

Can verme sakın aşka aşk afeti candır
Aşk afeti can olduğu meşhuru cihandır
Sakın isteme sevdayı gam aşkta her an
Kim istedi sevdayı gamlı aşk ziyandır
Her ebrulu güzel elinde bir hançeri honriz
Her zülfü siyah yanında bir zehirli yılandır
Yahşi görünür yüzleri güzellerin emma
Yahşi nazar ettikte sevdaları yamandır
Aşk içre azap olduğu bilirem kim
Her kimseki aşıktır işi ahü figandır
Yadetme güzel gözlülerin merdümi çeşmin
Merdüm deyip aldanma kim içtikleri kandır
Gel derse Fuzuli ki güzellerde vefa var
Aldanmaki şair sözü elbette yalandır.

Alıntı:Fuzuli
http://www.siirdostu.com/siirler/9653/fuzuli/aska_sevdalanma.html