SAÇ NASIL YIKANIR!!!

on 20080306

Saç yıkamasında kullanılacak doğru yöntemler saçın parlaklığını arttırıyor. Daha güzel ve sağlıklı saçlara ulaşmak için uzmanlar, saç yıkama işlemiyle ilgili şu tavsiyelerde bulunuyor. "Saçın güzel olması için öncelikle temiz olması şarttır. Şampuanınızın etkisini ve genel saç hijyeninizi artırmak için, fırçalarınızı sık sık sabun ve sıcak suyla temizleyin. Şampuan öncesi saçınızı kir ve tozdan arındırmak için fırçalayın. Şampuanınız daha etkili olacaktır. Krem işlemini uygularken, kullandığımız saç kremi herhangi bir bakım özelliği taşımıyorsa saç derisine temas etmeyecek şekilde sadece uç kısımlara uygulayın ve bol suyla durulayın. Saç derisinin asit seviyesi ciltten daha fazladır. Bu nedenle bazik özellikli sabun, saç için kesinlikle tavsiye edilmez. Saç tellerinin kurumasına ve canlı hücrelerin tellerden ayrılmasına neden olur. Şampuanın köpürme oranı, içeriğindeki köpürtücü maddelere ve kullanılan suyun sıcaklığına bağlıdır. Ayrıca saç ne kadar kirliyse, şampuan o kadar az köpürür. Su ne kadar sert ve kireçliyse, o kadar fazla şampuan kullanmak gerekir. Kısaca köpürme, şampuanın çok fazla temizlediği anlamına gelmez.


Yanlış fırçalama ve yıkama saçların kırılmasına sebep oluyor
Kafa derisi ve saçlar kötü kullanılmaya oldukça dayanıklı olmasına rağmen fazla veya yanlış yapılmış permadan, boyadan, renk açıcılardan veya masajdan zarar görebiliyor.
Saçın dayanabildiği “güzelleşme” miktarı kişiden kişiye değişiyor. Promed Genel Koordinatörü Reyhan Hacıeyüpoğlu Yüksel, doğru saç bakımının püf noktalarını anlattı. Yüksel, yanlış fırçalama, yanlış yıkama ve düzensiz saç kesimi gibi kötü bakımın saçların kırılmasına sebep olduğunu söylüyor. Saçlarınızın uzun ömürlü olması için, doğru bakım ürünlerini seçin, yıkarken nazik davranın, tahta fırça kullanın, uyurken bile saçlar kırıldığı için saçları yukarı doğru toplayın.
Uzun saçların etkilendiği en büyük problem saç uçlarının kırılması. Bu kırıklar saç uçlarında ayrılma, koparak saçın kısa kalması ve genel anlamda saç sağlığının bozulması gibi etkileri de beraberinde getiriyor. Sabah uyandığınız andan tekrar yattığınız ana kadar ve hatta uyurken bile saçların kırılmasına sebep olan etkenler vardır. Genellikle bu etkenlerden ilki ve en sık rastlanılanı (yanlış fırçalama, yanlış yıkama, düzensiz saç kesimi gibi) kötü bakım.
Promed Genel Koordinatörü Yüksel’in anlattığına göre basit bazı bakım tekniğiyle ve doğru ürünler kullanarak, uzun, gür, ışıltılı ve sağlıklı saçlara sahip olabilirsiniz.

Yüksel’in basit saç bakımı için tavsiyeleri şöyle: Uyandığınızda parmaklarınız yardımıyla saçınızdaki karışıklıkları ve varsa düğümleri saçı zorlamadan açın. Öne eğilin ve saçınızın öne doğru dökülmesini sağlayın. Kullandığınız fırçaların mutlaka tahtadan, doğal ve yumuşak bir fırça olmasına özen gösterin. Fırça yardımıyla saçı önce üstten, kökten uca doğru, fırçalayarak saçınızı havalandırın; sonra da iç taraftan fırçalayın. Daha sonra doğrularak aynı işlemi tekrarlayın. Fırçaladığınız tutamlardan elinizi geçirerek statik elektriği alın. Beş kere ile başlayarak ve rahat bir rutine oturtuncaya kadar her hafta saçınızı taradığınız fırça darbesi adedini artırın. Saçınız fırçalanma miktarı arttıkça yağlanmaya başlarsa fırçalama sayısını azaltın. Saçınızı sadece kuruyken fırçalayın. Saçın en zayıf olduğu zaman ıslak olduğu zamandır. Bu nedenle ıslakken fırçalamak saça zarar verebilir. Mümkünse saç kuruyken bile fırçalamadan önce tarayın.

Saçların yıkanması sırasında da dikkatli olmak gerekiyor. Saçı ıslatıp şampuan sürmeden önce bir kat saç kremi sürmek saçların yıpranmasını önleyebilir. Saç kremi uygularken kıstasınız hep kulak hizasının altı olsun, asla kremi saç diplerine sürmeyin. Kremi mümkün olduğunca az kullanın. Fazla krem çoğunlukla kırılmayla sonuçlanır ve saçın bazı katmanlarının zedelenmesine neden olur. Kremden sonra normal şampuanla yıkama yapılabilir, burada da “Saçınıza karşı nazik davranın.” diyen Yüksel, şampuan seçiminde dikkatli olmayı öneriyor.
Şampuan alırken saçın doğal yağ ve özelliklerini zedelemeyecek yumuşaklıkta şampuanları tercih etmek gerekiyor. Saç diplerine şampuanla masaj yapmak kan dolaşımını artırarak beslenmesini sağlıyor. Saç kurutma makinesi yerine mümkünse daima açık havada kurutulması saçların sağlıklı kalmasını sağlıyor. Uyuma pozisyonunuz bile saç sağlığınızı etkiler. Huzursuz uyuyanlar uyku sırasında saçlarını bol bol kırar. Uykuda huzursuzsanız saça zararı azaltmak için saten yastık kılıfı deneyin. Yatarken saçı yukarı doğru; ama sıkı olmadan toplamak da iyidir. Ancak saçı toplarken mutlaka kumaş kaplı lastikler kullanmaya özen gösterin.